Портретна фотография


Галерията с портретна фотография съдържа подбрани авторски снимки.

Какво прави един портрет страхотен? Честно казано в повечето случаи е въпрос на лично възприятие. Но за мен портрета трябва преди всичко да е въздействащ. Обстановката, погледът, усмивката, емоцията която създава снимката, независимо весела или тъжна, това е същността на един портрет.

Има няколко основни типа портретна фотография:

  • Традиционни портрети – това са портрети в които обикновено лицето е основния елемент. Обикновено погледа е директно в камерата и се снима до под гърдите, 2/3ти или в цял ръст.
  • Непринудени портрети – това са снимки в които обекта често не очаква или дори не знае че го снимат. Непринудените портрети нямат сценарии и запечатват емоцията в даден миг.
  • Глемър портрети(Glamour portrait) – Глемър портретите целят да покажат красотата в модела. Това е и основната тема на снимката. Отличават се с по-предизвикателни пози, грим и облекло. В обработката се отстраняват всякакви дефекти и недостатъци и се постига един портрет с перфектна визия.
  • Лайфстайл портрети – Това са снимки в които обекта е в естествената си среда – дете играещо на детската площадка, майка с децата си, влюбена двойка разхождаща се хванати за ръка и т.н. Тук основно се набляга на емоцията като снимките могат да бъдат режисирани за постигане на по-голямо въздействие.