Фотограф с нарушено зрение представя родни артисти в изложба

Пловдивчанинът Стойо Петков и актрисата Мария Миради дават началото на обща кауза, чиято цел е да изградят мост между хората с намалено зрение и изкуството

Пловдивският фотограф Стойо Петков ще представи втората си самостоятелна изложба в заведение "1890" в квартал "Капана" на 5 август. 

Стойо е с 85% нарушено зрение, не вижда нищо в периферия, а само силуети и очертания на образите, което прави изкуството му толкова интересно. Той приема обектива като второ око и признава, че лещата на фотоапарата засилва зрението му.

Изложбата е организирана и продуцирана от пловдивчанката Мария Миради, която работи със Стойо Петков от години. Експозицията е озаглавена "Душата зад очите" и събира 33 черно-бели и винтидж снимки на родни артисти. Има и допълнителна селекция, която ще се прожектира на мултимедия. Сред творците ще открием лицата на актьорите Велислав Павлов, Владимир Михайлов, Мария Миради, Тихомир Кутев, Борис Хаджийски, певеца Николай Воденичаров - Никеца, музиканта от оркестъра на Държавна опера Пловдив - Божана Юрганджиева, и други. 

 "Душата никога не лъже, а очите са прозорец към нея. Искаме да покажем душевността на хората на изкуството, защото те носят в себе си одухотворение. Те издават емоциите си много по-лесно, отпускат се пред обектива. Работата с хора ме докосва, предпочитам да снимам тях, отколкото статични пейзажи. Чувствам се като ловец на спомени. Не на последно място, искаме да докажем, че изкуството не е карантинирано, а може да се случва дори по време на криза", коментира фотографът. 

Изложбата е част от обща кауза на Мария Миради и Стойо Петков. Тя е насочена към хора с намалено зрение или напълно лишени от възможността да виждат света. В рамките на двудневен уъркшоп те ще ги учат на изкуство. Участниците ще се потопят в атмосферата на театралната сцена, фотографията, визуалните изкуства. Платформата ще е отворена, а занятията - публични, за да може всички желаещи да станат част от групата. След края на уъркшопа ще се организира и вид изява, в която участниците да покажат какво са научили.

"Оказа се изключително трудно да накараме хора със зрителни проблеми да участват в проекта, защото, когато са отхвърляни твърде дълго, в един момент сами се изолират от обществото. Ние ще се опитаме да им помогнем да се изразят, да спрат да се срамуват и притесняват, да не се затварят в себе си", споделя Мария Миради.

При откриването на изложбата ще се състои танцов пърформанс, а Стилиян Маринов и Снежи Тачкова ще рецитирам съвременна българска поезия. През септември изложбата ще замине и за столицата. 

 

 Контакт / Contact

  • +359 86657402

  • +359 86657402

  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Следвай ме / Follow me 


 

© Copyright by st-photo.com .All Rights Reserved. Petkov 2020